Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home

 

2005 - TransAm Trail: Van oost naar west in de VS

 

 

 

Algemene Informatie

Wetenswaardigheden

(in willekeurige volgorde)

 

Hoe en Waarom

 

Voorbereiding

 

Uitrusting

 

Het Goede Doel

 

Sponsornieuws

 

Vertrek Schiphol

                      foto's

 

Washington DC

tekst             foto's

Virginia

tekst             foto's

Kentucky

tekst             foto's

Illinois

tekst             foto's

Missouri

tekst             foto's

Kansas

tekst             foto's

Colorado

tekst             foto's

Wyoming

tekst             foto's

Montana

tekst             foto's

Idaho

tekst             foto's

Oregon

tekst             foto's

 

Aankomst Schiphol

                      foto's

 

Algemene informatie

                        etappes

 

            overnachtingen

 

                           cijfers

 

  wetenswaardigheden

 

Terugblik

De benzineprijs is hier de laatste jaren enorm gestegen, en de Amerikanen klagen dan ook steen en been; omgerekend kost een liter 45 - 50 Eurocenten...

Ook de prijzen voor eten en drinken zijn in mijn ogen erg laag. Dat zal voor een deel te maken hebben met de koers van de dollar t.o.v. de Euro. Een paar voorbeelden (prijzen omgerekend in Euro):

  • Koffie (afhankelijk van de maat van het plastic bekertje): 0,25 – 0,75, waarvoor je dan ook nog gratis kunt bijvullen

  • Frisdrank: 0,50 – 1,00
    Voor het avondeten geef ik zo tussen de 5 en 10 Euro uit, dat is inclusief drinken (meestal water en frisdrank) en koffie.

  • Broodje (sandwich) ham en kaas: 0,75 – 1, 25

Je krijgt geen lepeltje om de suiker in de koffie mee te roeren, maar een rietje.

En als de serveerster koffie wil bijschenken in je beker, vraagt ze: “Shall I warm up your coffee?

Ook het overnachten in motels vind ik niet al te duur: voor minder dan 40 Euro moet je zeker een kamer kunnen vinden. Dat is dan een kamer met airco, badkamer, minstens 1 groot bed, tv (met 99 zenders, w.o. het heel belangrijke Weather Channel!), en de fiets mag altijd mee de kamer op!

Campings daarentegen zijn vaak relatief duur: 10 – 15 Euro is op een officiële camping gebruikelijk. Daar staat tegenover dat het heel normaal is om met een aantal mensen/tentjes een plaats, en dus de kosten te delen; de plekken zijn er meestal groot genoeg voor.
Het overnachten in City Parks en (kerkelijke) hostels is altijd gratis.

Een Drive-In heet in de VS Drive-Thru, wat ik een betere aanduiding vind. Er bestaan zelfs Drive-Thru apotheken.

Alle prijzen in restaurants en kroegen zijn aangegeven exclusief BTW en bediening; je moet er dus nog zo’n 25% bij optellen. Alleen in Oregon zit de BTW in de prijzen verwerkt.

In de kernen van kleinere stadjes staan veel panden leeg en ze maken een verwaarloosde indruk. Alles is georiënteerd op de grote uitvalswegen, daar staan de motels en de bekende ketens: McDonalds, Pizza Hut, Dairy Queen, Wendy’s, Hardee’s, Taco Bell, KFC, enz.

Je ziet vrijwel geen scootertjes. Heel af en toe zie je een oude dame, die waarschijnlijk geen auto of rijbewijs heeft op zo’n ding rijden. De pizzabezorgers rijden in een auto: je kunt op je 16e al je rijbewijs halen.

In elk toilet is (veel) toiletpapier aanwezig: op elke camping, bij elk benzinestation en ook in de droogtoiletten in het bos hangen rollen in de wc. Blijkbaar kan dat hier zonder dat het een zooitje wordt!

Overdaad aan personeel. In het boek ‘Amerikanen zijn niet gek’ van Charles Groenhuijsen (NOS-correspondent in de VS) dat in het voorjaar van 2005 is verschenen, wordt de reden voor deze overdaad heel duidelijk aangegeven (blz. 132): “Voor Europese begrippen hebben veel werknemers in de VS een belabberde rechtspositie en een laag loon. Maar die lage lonen zonder sociale voorzieningen hebben wel tot gevolg dat op veel plaatsen voortdurend mensen klaar staan om de weg te wijzen, boodschappen in te pakken, een waterglas bij te vullen, je schoenen te poetsen, een parkeerbonnetje af te stempelen of je auto weg te zetten, koffers te dragen of een taxi aan te roepen. Lage lonen en een slechte rechtspositie creëren veel banen”.

Centenbakje. Bij alle kassa’s van benzinepompen, groceries, supermarkets, enz. staat een centenbakje. Dat is een bakje/potje waarin een aantal penny's (de Amerikaanse centen) liggen. Als je bijvoorbeeld een bedrag van $1,91 moet betalen en je betaalt met $2, dan haalt de cassièr(e) een penny uit het bakje, doet dat in de kassa en geeft jou $0,10 terug. Heel handig, geen gezeur over tekort aan kleingeld, geen discussie over afronden.

Omgekeerd wordt er natuurlijk ook van jou verwacht dat je penny's in het bakje gooit als je die als wisselgeld hebt ontvangen. Prima systeem!

Picknicktafels. Op elke camping (in alle staten waar we zijn geweest) staan picknicktafels. Handig voor wandel- en fietskampeerders.

De Amerikaans vlag. Ik heb in een land nog nooit zo vaak de nationale vlag zien wapperen als hier. Volgens mij komt deze vorm van nationalisme, zeg maar patriottisme, alleen in de VS voor. Bij huizen, op auto’s, in winkels, restaurants, scholen (in elk klaslokaal), enz. enz., overal zie je ‘m. En dan nog de stickers met “God bless America”, “Support our Troops”, “Freedom is not free” op veel, heel veel auto’s. Gelukkig heb ik ook stickers gezien, zoals “Iraq is free of Saddam, but we still have Bush”.

 

De mooiste naam voor een auto-verhuurbedrijf: Rent-a-Wreck.

Rommel op de shoulder (vlucht-, c.q. fietsstrook) die ik zoal ben tegengekomen: steentjes, glasscherven, auto-onderdelen (bougies, V-riemen, wieldoppen, uitlaten, stukken autobanden), bakstenen, stukken hout, volle en lege frisdrankflesjes, bierflesjes, vuilniszakken met inhoud, een deur, een stoel, enz, enz, en veel, heel veel gaten.

Hoogste huisnummer: 92140

Ik ben veel niet alledaagse fauna tegengekomen.

Veel bijzondere vogels, zoals: trompetzwanen, Canadese ganzen, kolibri’s, stellar jays, quirls, adelaars, haviken, visarenden.

Maar ook: slangen, schildpadden, squirls (grijze eekhoorns), buidelratten (opossum), vossen, (edel)herten, bevers, wasbeertjes (raccoons), stinkdieren (skunks), dassen, coyotes, wolven, wezels, gordeldieren (armadillos), chipmunks (soort hamster), prairiedogs, pronghorns (antilopen), bizons, bighornsheep.

 

 

etappes overnachtingen cijfers

 

Home

TransAm Trail 2005

Home