Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home

 

2005 - TransAm Trail: Van oost naar west in de VS

 

 

 

Hoe en Waarom

 

Voorbereiding

 

Uitrusting

 

Het Goede Doel

 

Sponsornieuws

 

Vertrek Schiphol

                      foto's

 

Washington DC

tekst             foto's

Virginia

tekst             foto's

Kentucky

tekst             foto's

Illinois

tekst             foto's

Missouri

tekst             foto's

Kansas

tekst             foto's

Colorado

tekst             foto's

Wyoming

tekst             foto's

Montana

tekst             foto's

Idaho

tekst             foto's

Oregon

tekst             foto's

 

Aankomst Schiphol

                      foto's

 

Algemene informatie

                       etappes

 

           overnachtingen

 

                          cijfers

 

 wetenswaardigheden

 

Terugblik

 

Het goede doel

 

 

Het is niet ongebruikelijk dat mensen die een tocht als deze ondernemen daar ook een goed doel aan koppelen. Bij mij is dat niet anders. We vinden onszelf eigenlijk heel bevoorrecht (zowel in financieel opzicht als qua gezondheid) dat we zo'n tocht kunnen gaan ondernemen. En we vinden dat iemand die in een veel mindere luxe positie leeft daar wel van mag mee profiteren. Via De Wereldfietser (een vereniging van mensen die fietsen in hun korte of lange vakanties het mooiste vinden dat er bestaat) ben ik op het spoor gekomen van de Stichting Klein Verzet. Deze stichting is een initiatief van twee fietsers (Dick Verschuur en Els Schaap), die over de hele wereld hebben gefietst en daarbij meer dan 75.000 km hebben afgelegd. Tijdens hun tochten zijn ze geconfronteerd met de grote tegenstelling tussen hun rijkdom en de armoede waar ze doorheen fietsten.

Het volgende stukje tekst komt van hun website:

"Zoals vele reizigers werden we tijdens onze omzwervingen geconfronteerd met de schrijnende tegenstellingen in de wereld. We passeerden dorpjes zonder scholen, kinderen zonder toekomst. In Mali hebben we drie dagen opgetrokken met Brema. Een jongetje van veertien uit een gezin van zeven, zonder vader. Hij kwam naar ons toe met een beduimeld schriftje, vol Franse woordjes en vroeg of we wat Engels wilden opschrijven. Hij wil dokter worden, maar op zijn vijftiende gaat hij van school. Er is geen geld voor een vervolgopleiding. En werk is er niet. Als hij geluk heeft, mag hij een paar geiten hoeden van zijn oom. C'est tout.
We realiseerden ons dat we genoeg geld in onze fietstassen hadden om niet alleen Brema maar alle kinderen uit het dorp een jaar naar de middelbare school te laten gaan: 25 Euro per kind kost dat. Voor ons heel weinig en voor zo'n kind een kans om iets van zijn leven te maken en een heel gezin een toekomst te bieden. We hebben Brema's moeder wat geld toegestopt, maar fietsten toch met een rotgevoel weg. Gelukkig zagen we onderweg ook hoopvolle initiatieven. Mensen die zich liefdevol inzetten om het lot van kinderen te verbeteren. In Peru troffen we een Nederlands stel dat twee hotels runt, waarvan de winst naar straatkinderen gaat. En in Guatemala logeerden we bij een Amerikaans echtpaar dat een kinderdagverblijf heeft opgezet voor kinderen van ongehuwde moeders. 

Wij hebben niet de vaardigheden of de ambitie om een school te bouwen of een kliniek te runnen. Vanaf eind augustus 2004 gaan we - minstens een jaar - door Nederland fietsen en dialezingen geven over onze reizen. Dat kunnen we wel: mensen vertellen hoe het is om met je hele bezit in tien fietstassen rond te reizen. We gaan bij plaatselijke kranten, de Rotary en de Vereniging van Plattelandsvrouwen langs en doen mee aan spinning marathons bij fitnesscentra en aan de Drentse Rijwielvierdaagse. We hebben de Stichting Klein Verzet opgericht om geld in te zamelen dat volledig bestemd is voor kansrijke onderwijsprojecten. Klein, omdat ze zich richten op kleinschalige projecten, waar wijzelf of medereizigers tegenaan lopen. We hebben gezien dat het rendement van zulke projecten vele malen groter is dan van grote instellingen, waar veel geld in de organisatie verdwijnt. En... met een klein verzet beklim je bergen."
 

De Stichting Klein Verzet stelt zich ten doel fondsen te verwerven waarmee onderwijsmogelijkheden voor kansarme kinderen of jongvolwassenen worden gerealiseerd.

Wij willen proberen voorafgaand aan en tijdens onze tocht geld in te zamelen voor Klein Verzet. De meest voor de hand liggende manier om dat te doen is door zogeheten kilometersponsoring: voor elke kilometer die we fietsend afleggen betaalt iemand ons een (klein) bedrag. Dat kan in ons geval nog behoorlijk oplopen want als iemand mij bijvoorbeeld 0,01 (1 Eurocent) per kilometer wil betalen, is dat na 7000 km, toch al 70. Ook kan iemand vooraf een vast bedrag vaststellen.

Daarnaast willen we bekendheid geven aan onze plannen in de lokale pers, en dan namen te noemen van instanties (zoals sportschool, fietsenmaker, enz.) die ons bij de voorbereiding of tijdens de tocht zelf ondersteunen; zelfs het dragen van shirtreclame sluiten we niet uit!

We willen in ieder geval proberen om gedurende de tocht verslag te doen van onze ervaringen via deze website, en we zijn dan niet te beroerd om de namen van sponsors te noemen!

 

Jij kunt ook dit goede doel steunen en onze fietskilometers sponsoren door je hier aan te melden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin

TransAm Trail 2005

Home