Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home

 

2005 - TransAm Trail: Van oost naar west in de VS

 

Washington DC

 

 

Hoe en Waarom

 

Voorbereiding

 

Uitrusting

 

Het Goede Doel

 

Sponsornieuws

 

Vertrek Schiphol

                      foto's

 

Washington DC

tekst             foto's

Virginia

tekst             foto's

Kentucky

tekst             foto's

Illinois

tekst             foto's

Missouri

tekst             foto's

Kansas

tekst             foto's

Colorado

tekst             foto's

Wyoming

tekst             foto's

Montana

tekst             foto's

Idaho

tekst             foto's

Oregon

tekst             foto's

 

Aankomst Schiphol

                      foto's

 

Algemene informatie

                        etappes

 

            overnachtingen

 

                           cijfers

 

  wetenswaardigheden

 

Terugblik

 

Om met het (voor mij) belangrijkste te beginnen: de fiets heeft de reis zonder schade in de plastic hoes doorstaan. En omdat het met de rest van de bagage en met mij ook goed is gegaan, kan het grote avontuur beginnen.

 

Washington DC, de hoofdstad van de VS, waar anders zou een tocht dwars door dit grote land moeten beginnen! Washington heeft alles wat je van een hoofdstad verwacht: groot, druk en veel, heel veel regeringsgebouwen. De bekendste zijn natuurlijk het Witte Huis, Capitool en Pentagon (wat je helaas alleen van bovenaf goed kunt fotograferen, maar dat mocht niet...).

Verder veel monumenten, zoals Washington Monument, Vietnam Veterans Memorial (met de namen van 58.000 soldaten die in Vietnam zijn gesneuveld) en Lincoln Monument (met de namen van de 13 staten waaruit de VS destijds bestonden). Bijna alle musea liggen rondom The Mall, een groot park (wat wij trouwens een gazon met bomen zouden noemen), en behoren tot het Smithsonian Institution; begin negentiende eeuw heeft een steenrijke Engelsman met de naam Smithson de stad een legaat van $ 5,1 miljoen nagelaten om daarmee zijn culturele erfgoed te kunnen bewaren. Overigens is die meneer Smithson zelf nooit in de VS geweest!

Ik ben in het National Air en Space Museum geweest, waar je zowel het begin van de luchtvaart als de huidige stand van zaken kunt zien. Zo is er o.a. een Fokker T2 te zien waarmee in het begin van de twingtigste eeuw de eerste coast-to-coast vlucht (ook van oost naar west!) is gemaakt: in 27 uur een vlucht van 4000 km. Ook de eerste Maanlander is er te zien, evenals de koppeling tussen de Apollo en Soyoez raketten. Zeer de moeite waard.

Een andere zeer interessante plek vond ik Arlington Cemetery, waar veel Amerikaanse soldaten worden begraven, incl. de Onbekende Soldaat. Ook het graf van John F. Kennedy met de eeuwige vlam is hier te vinden; hij ligt hier samen met zijn vrouw Jacqueline en 2 kinderen. Het graf van Robert Kennedy (ook vermoord) wordt gemarkeerd met een klein kruisje. Maar het meest imponerende van dit kerkhof vond ik de omvang: er liggen hier meer dan 225.000 Amerikaanse soldaten. En omdat het een heuvelachtig terrein is, kun je op een wat hoger gelegen punt heel veel van die 225.000 kruizen zien.

Veel van de (vooringenomen) ideeën die je over de VS hebt, blijken in Washington DC aardig te kloppen, er zijn veel:

 • dikke mensen, vooral vrouwen

 • joggers in de parken
 • sirenes van politieauto's, brandweer en ambulances
 • mannen met honkbalpetjes en cowboyhoeden
 • Spaans sprekende (waarschijnlijk zijn de meeste Mexicaans) lageloon arbeiders.

Maar…… wat in Washington ook opvalt:

 • het is een schone stad (geen hondenpoep!)

 • er is een zeer overzichtelijk en schoon metrosysteem
 • veel vriendelijke en behulpzame mensen (hé guy, how you're doing today?)
 • er zijn niet opvallend veel grote personenauto's, wel hele grote vrachtauto's
 • er zijn GEEN wolkenkrabbers, omdat in het begin van de negentiende eeuw is bepaald, dat er geen enkel gebouw hoger mag zijn dan het Capitool
 • veel voetgangersstoplichten geven aan hoelang ze nog op rood zullen staan; er wordt (daardoor?) bijna niet door rood gelopen.

Omdat het erg moeilijk is om met het openbaar vervoer naar het begin van de fietsroute te komen, ga ik met een grote huurauto, immers de fiets moet er in passen, richting Yorktown aan de Atlantische kust.

door naar Washington DC (foto's)

 

Home

TransAm Trail 2005

Home