Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg

 

2016 - Spaanse PyreneeŽn en Noordoost Spanje

vanuit Girona

 

Deel 1: PyreneeŽn

 

 

 

Inleiding

 

 

Noordoost Spanje

 

 

Algemene informatie

 

Ons vertrekpunt is Hotel Vilobi, gelegen in Vilobi d'Onyar. Het hotel ligt (bijna letterlijk) op een steenworp afstand van het vliegveld van Girona (de Catalaanse naam voor Gerona): het is 210(!) meter tussen aankomsthal en ingang van het hotel. En omdat we ook geen geluidsoverlast hebben van het vliegveld, is het dus een uitstekend vertrekpunt voor een tocht door Noord-Oost Spanje.

De eerste dag fietsen we tot Olot, grotendeels over een Via Verde: een voormalige spoorlijn. Het grote voordeel daarvan is dat je niet zwaar hoeft te klimmen, dat konden de treinen ook niet: maximaal 4%. Ook is het grotendeels autovrij. Een nadeel is dat het vaak ongeasfalteerd is (wel verhard), en dat er nogal wat lange saaie, rechte stukken in zitten. Soms fiets je door een onverlicht, maar altijd kort, tunneltje.

De volgende dagen fietsen we meestal over provinciale wegen, vaak erg rustig. En bovendien zijn Spaanse chauffeurs over het algemeen erg hoffelijk: ze wachten rustig tot ze kunnen inhalen, en doen dat vervolgens met een grote boog. De hellingen zijn nu wel wat steiler!

We fietsen vanuit Olot via de Coll de Coubet (1010 m), Coll de Canes (1123 m) en Vallfragona naar Ripoll.

De volgende dag via de C26 en Borreda naar Berga. De dag daarna via de Coll de Mina (1210 m) naar Sant LLorenc de Morunys, een heel mooi oud dorp met een authentieke Placa Major.

Op onze vijfde fietsdag rijden we via de Coll de Jou (1480 m), Cabrils en Linars naar de plaats Coll de Nargů. Het is een prachtige fietsdag, veel over stille weggetjes, maar wel zwaar door de vele klimmen. Vanuit Coll de Nargů gaan we over de Coll de Boixols (1380 m) en de Coll de Fadello (1250 m) naar Tremp. Hier blijven we een dag, omdat Tremp de moeite waard is om rustig te bekijken, en we wel een rustdag kunnen gebruiken.

Na de rustdag fietsen we in 2 dagen via El Pont de Suert (leuk dorp) en een schitterende nauwe kloof naar Campo, en eindigen de dag erna voorlopig in Torla, een dorp bij de ingang van het Parque Nacional de Odesa y Monte Perdido.

In dit natuurpark gaan we een aantal dagen wandelen. En dat zijn prachtige dagen geworden.

Op de eerste dag wandelen we vanuit het dorp (Torla dus) naar La Pradero; een echte wandeling om mee te beginnen, niet te lang, veel langs een rivier en door het bos.

Op de tweede dag fietsen we eerst 10 km het park in naar Refugio San NicolŠs de Bujaruelo; bij de hut kunnen we de fietsen veilig achter een afgesloten omheining stallen. We maken van daaruit een prachtige wandeling, tussen sneeuwresten, langs een snel stromend riviertje (met smeltwater) en prachtige uitzichten. We gaan tot ruim 2000 meter hoog (Torla ligt op 1000 meter). Schitterende, wel zware wandeling.

Op de derde wandeldag gaan we eerst met de fiets naar La Predara (zie eerste dag), waar we onze fietsen weer op een veilige plek kunnen stallen.

Voordat we gaan wandelen, raken we in gesprek met een groep basis-scholieren (groep 7?). Ze willen van alles van ons weten, ze spreken verbazend goed Engels. Van Holanda hebben ze nog nooit gehoord, wel van Cruijff, Robben, van Persie, Rijkaard, de Boer, .....

De wandeling voert ons langs een aantal watervallen, imponerend.

Op de laatste wandeldag gaan we eerst weer op de fiets een stukje het park in, alvorens we met het wandelen beginnen. Dit keer is het een kloof-wandeling; via de Cascade (waterval) Aballama willen we tot Racůn de Cirriata lopen. Dat lukt niet helemaal want op het laatste stukje ligt te veel sneeuw en dat vinden we op onze (niet echte wandel)schoenen te gevaarlijk.

Ons oorspronkelijke plan was om na deze wandeldagen in het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido de PyreneeŽn over te steken en aan de Franse kant terug te fietsen naar het oosten. We horen en lezen echter (weerberichten en van vrienden) dat het weer daar veel slechter is dan aan de Spaanse kant. Dus... gaan we andere plannen maken: zie voor het vervolg Noordoost Spanje

 

Ripoll

PyreneeŽn = klimmen (en dalen)

   

in de PyreneeŽn: een zee van bloemen

een van de vele kloven

   

winkel van Sinkel in Tremp

typsche PyreneeŽn rotsen

   

soms is het wel erg nauw in een kloof

PyreneeŽn is ook: bergen, water, mooie luchten

   

en dat zie je allemaal op je fiets!

een waterval in het het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

   

uitzichten tijdens onze wandelingen in het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido

 
 

 

bijgewerkt: 23-nov-2022