Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg

 

2016 - Spaanse Pyreneeën en Noordoost Spanje

vanuit Girona

 

Deel 2: Noordoost Spanje

 

 

 

Inleiding

 

 

Pyreneeën

 

 

Algemene

informatie

 

 

In plaats van ons rondje te vervolgen door de Pyreneeën over te steken en in oostelijke richting door het Franse gedeelte te gaan fietsen, gaan we verder in Spanje, voorlopig in zuidoostelijke richting. Zo'n 100 km voor de kust willen we afbuigen in noordelijke richting om zodoende weer in Girona uit te komen.

 

Vanuit Torla gaan we eerst nog in zuidelijke richting, naar Jaca; we maken op de eerste dag meteen weer de nodige hoogtemeters (ruim 1400), maar ja, dit zijn nog wel steeds de Pyreneeën hè. Jaca is een leuke stad met een oud centrum, waar we volksdansers van alle leeftijden zien optreden.

We vervolgen onze tocht langs het stuwmeer Embalsa de la Peña en de prachtige rotsformaties van Los Mallos de Riglos naar Ayerbe, waar we ook in 2015 (de tocht van Lissabon naar Bergérac) (in hetzelfde hotel) hebben overnacht. De volgende dagen rijden we verder via o.a. Grañen en Bujalaroz door een nogal arme streek, veel graan, veel lege dorpen, weinig eet- en drinkgelegenden en het kost wat moeite om (enigszins leuke) accommodatie vinden.

Als we vervolgens richting Caspe fietsen, wordt het snel weer veel leuker en groener, we komen bij de Ebro aan. Caspe blijkt een leuk stadje te zijn met een aantal bezienswaardigheden: Castillo Torre de Salamanca (kasteel), Ermita de Santa Maria de Horta (kapel) en Collegiata Santa Maria La Mayor (kathedraal).

De volgende stop is in Valderrobres, we komen daar via Maella, Mazaleón en Torre del Compte over hele rustige weggetjes. Valderrobres is wat toeristischer, maar heeft ook een heel gezellig oud stadscentrum.

De volgende dag via Prat de Comte en El Pinell de Brai naar Miravet, dat ook weer aan de Ebro ligt. Miravet is een kleine stad met een imposante kathedraal uit de 12e eeuw.

De volgende etappe naar Prades voert ons door een prachtige natuur, langs enorme bergmassieven, door leuke dorpjes en over rustige wegen; het is wel veel klimmen, vandaag zijn het 2000 hoogtemeters. Prades heeft een prachtig, groot centraal plein: Plaça Major.

Igualada bereiken we de volgende dag via Blancafort, Solivala, Les Piles en Aguiló.

Hierna gaat de tocht verder naar Ministrol de Montserrat; we willen daar een rustdag houden om het klooster (Monistir) van Montserrat te bezoeken.

Monistir de Montserrat is een groot klooster, gelegen op een groot rotsplateau, hoog boven de omgeving. Je komt boven met een funicular (tandradbaan). Het is prachtig gelegen, maar heel, heel erg toeristisch, m.n. veel Aziaten (Japanners en Chinezen) en Russen komen er op af.

Behalve een klooster is er een grote basiliek (met een zwart modonna beeldje) en er zijn prachtige uitzichtpunten.

 

Na zo'n dag toeristje spelen, is het weer heerlijk om op de fiets te zitten. Maar het zit er helaas nu wel bijna op. We rijden in 2 dagen terug naar ons startpunt Vilobi d'Onyar bij het vliegveld van Girona.

De eerste dag via Vic, Mannleu, Otelló en Sant Pere de Otelló naar Olot, wat ook onze eerste stop aan het begin van deze fietsvakantie was; we hebben dan wel een zware klimvan 10 km naar de Coll de Bracons (1132 meter) achter de kiezen.

Op de laatse fietsdag nemen we vanuit Olot de Via Verde tot Angles: autovrij, geen steile hellingen, onverhard en erg stoffig, want het heeft al weken niet geregend! Maar ook erg druk met fietsende  Spanjaarden (het is zaterdag) in alle maten, leeftijden en fietsvaardigheden. We moeten er nogal wat ontwijken. Daarom vanaf Angles een eigen route mbv GPS (Garmin eTrex 25t) naar Vilobi gezocht. Na bijna 1400 km komen we weer terug bij hetzelfde hotel waar we in het begin van deze tocht (hotel Vilobi) begonnen zijn. We ontdekken dat je in het naastgelegen restaurant voor € 15 een uitgebreid buffet-diner, incl. drank kunt gebruiken.

 

De volgende (en onze laatste dag) gaan we met de bus van het vliegveld naar het centrum van Girona. Een niet al te grote (ca. 100.000 inwoners) en overzichtelijke stad met een mooi oud centrum. We dwalen door smalle straatjes, bezoeken de kathedraal, lopen door de Joodse wijk en bekijken de Arabische baden. En drinken de heerlijkste cappuccino sinds weken.

En dan rest nog slechts de terugreis van 2 uur met Transavia naar Schiphol.

 

We hebben tijdens deze heerlijke fietsvakantie tijdens het fietsen 1 uur regen gehad, maar daar moeten we nu een half uur bij optellen, want de tocht van treinstation naar huis fietsen we in de stromende regen....

 

op weg naar Jaca Los Millos de Riglos (kort voor Ayerbe)
   

nogmaals de prachtige Los Mallos de Riglos het bejaardenbankje van Ayerbe
   

dit landschap deed ons sterk aan (het midden van) de VS denken... Valderrobres
   

weer zo'n prachtig en strategisch gelegen kasteel de ligging van dit dorp is natuurlijk ook prachtig
   

oude fontein (XII eeuw) in Prades fietster onder een gigantische rotswand
   

uitzicht op Montserrat wat een voorrecht om hier te mogen fietsen
   

het grote klooster van Montserrat oude wijk in Girona
   

de kathedraal van Girona

 

 
 

 

bijgewerkt: 23-nov-2022