Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg
 
2015 - Ruta Iberica: van Zuid-Portugal via Spanje naar Zuid-Frankrijk

(Lissabon - Evora - Merida - Zaragoza - Pau - Bergérac)

 

Inleiding

 

 

Portugal

 

tekst

 

foto's

 

 

Spanje

 

tekst

 

foto's

 

 

Frankrijk

 

tekst

 

foto's

 

 

Algemene informatie

 

In 2015 hebben we na 4 jaar weer eens een fietsvakantie gehouden. We hebben gekozen voor de Ruta Iberica van Paul Benjaminse; deze route loopt van Pau in Zuid-Frankrijk via Spanje (o.a. Zaragosa en Merida) en Zuid-Portugal naar Lissabon. Op de Fiets en wandelbeurs in januari hadden we daar mooie foto's van gezien en enthousiaste verhalen over gehoord.

In 2015 was de route echter nog wel in ontwikkeling. Toen wij eind mei op pad gingen, was er een concept van de routebeschrijving klaar (van Pau tot de Portugese grens) en kaartjes die nog uitgewerkt moesten worden.

Wij waren van plan om andersom te gaan fietsen: van Lissabon via Zuid-Portugal en Spanje naar Zuid-Frankrijk; de reden daarvoor was dat we naarmate de zomer vorderde en het warmer zou worden, wij (eind juni) in de buurt van de Preneeën zouden zijn aangekomen.

Bovendien wilden we niet in Pau eindigen, maar een eindje verderop in de Dordogne, in Bergérac (daar is namelijk een vlieveld met Transavia vluchten naar Rotterdam).

We hebben dat alsvolgt opgelost:

- voor het stuk van Lissabon naar de Portugese-Spaanse grens hebben wij gebruik gemaakt van het routeboekje "Fietsen in Portugal" van Luc Oteman;

- enkele dagen voor vertrek konden we de GPS tracks (van het gedeelte van Pau tot Merida) downloaden; de gps-track was weliswaar omgekeerd van wat wij wilden gaan fietsen, maar dat is uiteraard geen probleem;

- voor het stukje van Pau hebben we m.b.v. de Michelin kaart zelf een route via kleine weggetjes uitgezocht.

We hebben op deze manier weinig moeite gehad om de'weg te vinden', we misten wel af en toe gedetailleerde informatie gebieden, dorpen en steden waar we doorheen fietsten.

Inmiddels (2016) is de route definitief klaar en in 2 fraaie routeboekjes (à € 23,50) met mooie gedetailleerde kaartjes uitgegeven (zie http://www.cyclingeurope.nl/routes/ruta-iberica/)

 

 

 

 

 
   

bijgewerkt: 23-nov-2022