Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home

 

2015 - Ruta Iberica: van Zuid-Portugal via Spanje naar Zuid-Frankrijk

(Lissabon - Evora - Merida - Zaragoza - Pau - Bergérac)

 

Frankrijk

 

Inleiding

 

 

Portugal

 

tekst

 

foto's

 

 

Spanje

 

tekst

 

foto's

 

 

Frankrijk

 

tekst

 

foto's

 

 

Algemene

informatie

 

De route

Via een prachtige klim vanuit Biesca (Spanje) zijn we bij de Col du Pourtalet Frankrijk binnen gefietst. De de afdaling die daarna volgt is prachtig, lang en met schitterende uitzichten en goed asfalt. Ons overnachtingsadres (een Chambre d'Hôte) blijkt 5 km buiten Laruns te zijn, in Beon. Bovendien kunnen we er niet eten, dus moeten we na ons gedoucht te hebben, weer 5 km terugfietsen naar Laruns, daar eten, en weer 5 km naar het overnachtingsadres fietsen...De volgende dag gaan we verder richting Pau. Tijdens de koffiestop in Pardies-Piétat besluiten we van de Benjaminse route af te gaan, we willen immers in Bergérac eindigen en niet in Pau. Na wat zoeken op de kaart besluiten we dat ons volgende overnachtingsadres in Morlaàs zijn. Dat blijkt niet zo'n gelukkige keuze, zowel het hotel als het dorp zijn niet leuk.

De volgende dag fietsen we via Monpezat, Castelnau-Rivière-Basse en Nogaro naar Eauze. Eauze is een gezellig stadje. Helaas blijkt er met onze reservering via booking.com iets te zijn misgegaan: de kamer is dubbel geboekt en het hotel is vol. Na wat soebatten vinden we m.b.v. een medewerker van booking.com een prima alternatief in Eauze: een prima, net gestart B&B, waar zelfs de was voor ons wordt gedaan.

De volgende dag fietsen we via Fouriès, Nerac en Bruch naar een B&B in Aiguillon. D.w.z. naar een dorp genaamd 'Lieu dit Baraillot'. Dat blijkt nogal moeilijk te vinden omdat de GPS er geen raad mee weet en we ook op de kaart ziets niet kunnen vinden. Uiteindelijk lukt het toch en blijkt de B&B zo te heten en 5 km van Aiguillon af te liggen. Het B&B overtreft onze stoutste verwachtingen: het oude prachtig gerestaureerde huis ligt (dus) heel afgelegen, op 12 ha grond, het is er erg rustig, heeft een zwembad en heel vriendelijke gastvrouw en -heer. Die laatste heeft als hobby koken, dus dat zit hier ook goed. We besluiten meteen een nacht bij te boeken en hier een rustdag te nemen.

Die rustdag wordt vooral besteed aan lueren, de was doen en naar de markt in Aiguillon, waar een heerlijk authentiek, dus niet-roeristisch, sfeertje hangt.

De volgende dag wordt de laatste fietsdag. Via Lauzun en Sadillac naar Bergérac. Hier nemen onze intrek in Hotel Verotel, zowel dicht bij het vliefveld als het centrum.

 

Enkele zaken die we opmerkelijk vonden

Een hotel met dezelfde sterrenclassificatie heeft in Frankrijk duidelijk minder kwaliteit dan in Spanje

Het is (al) vanaf 20:00 uur mogelijk om te eten

Franse chauffeurs zijn minder fietsvriendelijk dan de Spaanse, maar toch nog alleszins redelijk

Er wordt ín de Franse landbouw nog veel gespoten, en niet alleen de druiven

Ze zijn er weer: de plaatselijke marktjes, waar vooral de lokale bevolking inkopen doet (groente, fruit en kleding)

Ook hier veel rokers

Het is weer mogelijk om veel kleine binnenweggetjes te vinden

Niet elke dorp heeft een bar waar je koffie kunt drinken

In Bergérac staat een mooi standbeeld van (wie anders?) Cyrano de Bergérac

 

 

 
Inleiding 2015   Home

 

bijgewerkt: 31-mrt-2016