Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2007 - Rondje Duitsland

 

Inleiding

 

In 2007 zijn we als gevolg van (plezierige) familieomstandigheden dicht bij huis gebleven en hebben 4 weken door zowel het westelijke als het oostelijke (voormalige DDR) deel van Duitsland gefietst. Een van de voordelen van het fietsen in Duitsland is namelijk dat je vanaf elk station met de fiets de trein kunt nemen en dan binnen enkele uren in Nederland terugbent. Daarnaast zijn de fietsvoorzieningen in Duitsland uitstekend:

- er zijn veel bewegwijzerde fietsroutes, die onderling ook nog eens op elkaar aansluiten;

- er is volop accommodatie, waarvan vele ook nog zijn ingericht op het ontvangen van fietsers;

- het wegennet is vaak prima geschikt voor fietsers.

 

Ruwweg zag onze route er als volgt uit:

We zijn thuis begonnen en via Nijmegen op de LF3 route beland; die hebben we in zuidelijke richting gevolgd tot Roermond.

Vanaf Roermond zijn we langs het riviertje de Roer gaan fietsen, bij Vlodrop de grens overgegaan, en dan langs de Rur (de Duitse versie van de Roer) tot Düren. Hier een doorsteek naar Andernach gemaakt om bij de Rijn uit te komen. De Rijn hebben we gevolgd tot Koblenz. Dan langs de Lahn verder naar het oosten om via Gießen bij Fulda uit te komen. Van daaruit verder naar het oosten door het Thüringer Wald, een zwaar maar prachtig gedeelte. Door naar Zwickau (mooie universiteits stad), en hier in noordelijke richting via Colditz, oostelijk langs Leipzig naar Dessau. Daar zijn we de R1, de oost-west fietsroute van Sint Petersburg naar Den Haag, gaan volgen in westelijke richting. Via de Harz zijn we doorgefietst tot Detmold. Daar was het (niet geplande) einde van deze fietstocht. We zijn nl. door het vele slechte weer nogal achter geraakt om ons reisschema en besluiten daarom in Detmold de trein naar Arnhem te nemen. Ook tijdens het laatste stukje van Arnhem naar huis (18 km) worden we weer door een fikse regenbui overvallen.

 

 

Dit fietsvakantieverhaal is in 3 delen opgesplitst:

 

  Wageningen - Colditz

 

Colditz - Detmold
algemene informatie Home

 

bijgewerkt: 24-nov-2022