Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2007 - Rondje Duitsland

 

Deel 2  -  Van Colditz naar Detmold

 

 

Omdat we ons nog steeds in het deel van Duitsland bevinden dat tot 1989 tot de DDR behoorde, zien we vaak grote verschillen tussen de steden en dorpen: van asgrauw en onaantrekkelijk tot fraai opgeknapt en heel kleurrijk. De natuur is echter bijna overal mooi.

 

Leuke ervaringen zijn het oversteken van 2 kleine riviertjes met een voetgangers- en fietspontje, bij Wurzen en bij Grana. In beide gevallen moet de pontbaas opgeroepen worden. Eťn keer zelfs uit de kroeg. De eerste keer heeft het pontje nog een motor, bij de tweede trekt de pontbaas aan de kabel die over het riviertje hangt.

 

In LŲbnitz kunnen we eindelijk weer eens op een camping overnachten. Een plezierige, eenvoudige en rustige camping.

Campings zijn in het oostelijk deel van Duitsland dun gezaaid, en als ze er al zijn vaak op een heel ongelukkige plek gesitueerd, bijvoorbeeld vlak bij een snelweg. Deze campings, die vroeger alleen voor partijbonzen toegankelijk waren, lagen vaak op een makkelijk toegankelijk plek, bijvoorbeeld langs een belangrijke provinciale weg. Dit soort wegen zijn nu vaak veranderd in een Autobahn.

 

Hier valt nog heel wat aan op te knappen Wachten op de veerbaas, die nog in de kroeg zit

Woonkazerne uit de DDR tijd: deprimerend

 

Dessau wordt de meest noordelijke plaats van onze route. Dessau is een fraai opgeknapte stad met een leuk en ruim centrum.

Vanaf hier gaan we terug naar het westen en pakken de bekende internationale fietsroute R1 op. Deze R1 loopt van Den Haag naar Berlijn vv. Je kunt tegenwoordig zelfs doorfietsen tot Sint Petersburg.

Het stuk in Nederland is de welbekende LF4. Wij zijn van plan deze route zover mogelijk naar het westen te volgen; we zullen thuis wel niet helemaal halen, maar hopen wel tot de Nederlandse grens te komen.

Helaas hebben hebben we op dit tweede deel van onze tocht vaak te kampen met slecht weer en moeten we regelmatig schuilen: in kroegen, onder viaducten, in bushokjes, onder bomen. In de buurt van StaŖfurt zijn er zelfs wegen afgesloten vanwege het hoge water door de vele regenbuien. Hier en daar moeten we heel langzaam fietsend door decimeters diepe plassen rijden.

Dan blijken er op deze route, en dan met name het stuk door het noordelijk deel van de Harz, ook nog de nodige routebordjes te ontbreken, of ze hebben steeds een ander uiterlijk, of we begrijpen ze niet, of... Desondanks weten we het goede humeur meestal wel te bewaren, ook al omdat de natuur meestal erg mooi is. Maar de dagafstanden zijn minder dan gepland en we kunnen ons doel (de Nederlandse grens) niet halen. Bovendien komen we daardoor al helemaal niet meer aan kamperen toe.

Gelukkig komen we ook vriendelijke mensen tegen die ons weer op de juiste weg helpen. En niet te vergeten de eigenaren van Pension Karina in Ernsleben, die hoewel ze gesloten zijn (Ruhetag) ons toch onderdak verlenen.

 

Het Rathaus van Einbeck

Het imposante slot van Wernigerode

 Hofje in Detmold

 

We hebben onze laatste rustdag in het fraaie Wernigerode, dat we kennen van onze wintersportvakanties in de Harz. Wernigerode is een toeristische stad (40.000 inwoners) met een prachtig oud slot, hoog boven de stad, heeft veel restaurantjes, ijssalons en terrassen.

We overnachten in een appartement van hotel Am Anger, een echte (wel prijzige) aanrader. We zijn op een zonnige! zondag in Wenigerode, en dat maakt alles nog leuker.

 

Na Wernigerode maken we nog 3 fietsdagen, met vele uren in de regen. In Detmold besluiten we te stoppen en het laatste deel van onze trip met de trein af te leggen. We nemen in Detmold onze intrek in een hotelletje tegenover het station. We  gebruiken de volgende dag om de treinreis te regelen en wat rond te kijken. Het blijkt dat hier de familie Zur Lippe-Biesterfeld vandaan komt, de familie van wijlen prins Bernhard.

De reis naar huis huis gaat via Venlo en Nijmegen naar Arnhem, niet de kortste en snelste route, maar wel met de minste keren overstappen. En dat is met bepakte fietsen erg belangrijk.

Als we van Arnhem naar Wageningen fietsen worden we halverwege nog weer door een zware onweersbui overvallen.... karakteristiek voor deze fietsvakantie!

 

Nog wat DDR relikwieŽn:

     

     

     

 

 

 

Wageningen - Colditz

 

Colditz - Detmold
algemene informatie Home

 

bijgewerkt: 30-jul-2015