Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2001 - Noord-Spanje

 

Deel 2: Eigen route van Najera naar Santo Domingo de Silos

Inmiddels hebben we vanwege de drukte besloten de Santiago-route niet in Burgos maar al in Najera te verlaten, en via "witte" weggetjes naar Santo Domingo de Silos te fietsen. Daar willen we dan aan El Camino Del Cid van Bert Sitters beginnen. En dat blijkt een heel goed besluit. Want amper van de Santiago-route af wordt het weer rustig en wordt de omgeving steeds indrukwekkender.

Langs de Najerilla in de Sierra Demanda

 

De eerste dag rijden we door een vrij breed dal en horen we van een Spaanse fietser, die een tijdje met ons meerijdt, het een en ander over de omgeving. Hij weet o.a. te vertellen dat de rivier Najerilla, waar wij langs rijden, zo beroemd is dat de engelse koninklijke familie hier elk jaar komt vissen. Kun je nagaan!

Het is nog steeds bloedje heet, zeker nu we in een dal fietsen. We zoeken dan ook regelmatig verkoeling. Dat doen we o.a. door ons hoofd onder bergstroompjes te houden, of de pet te vullen met water, dat we vervolgens over ons hoofd laten lopen; erg lekker.

Op de tweede dag van deze alternatieve route komen we door de Sierra Demanda; dat betekent door een prachtige kloof fietsen, met schitterende rotsen en verkleuringen aan weerskanten. Hier zien we ook de uiterst zeldzame Spaanse keizerarenden.

In Salas de los Infantes lopen we in een gezellige kroeg annex hammenmakerij onze lunch op en blijven daar een paar uur plakken om de ergste hitte te ontlopen.

Het eindpunt van dit stuk is Santo Domingo de Silos, waar we na een week fietsen onze eerste rustdag opnemen en in het gezellige hostal Cruces overnachten.

Santo Domingo is weer zon mooi, rustig en authentiek Spaans dorpje. Hier bekijken we o.a. het klooster. Dit klooster is vooral beroemd vanwege het monnikenkoor; een CD van dit koor heeft in meerdere landen (w.o. Nederland) in de hitlijsten gestaan.

`

Naar Inleiding 2001 Camino de Santiago de Compostela Home
Najera - Santo Domingo de Silos Morella - Narbonne
Camino del Cid algemene informatie

 

bijgewerkt: 09-apr-2010