Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2000 - Naar en in  Zwitserland

 

Deel 2 : Rondje Zwitserland

We zijn op donderdag in de tweede week van onze vakantie (13 juli) met de trein van Basel naar Brig gereisd, en inderdaad, als wij daar aankomen schijnt de zon en kan eindelijk het fietsshirt met lange mouwen verwisseld worden voor een t-shirt. Helaas is het de volgende dag weer helemaal mis met het weer. We zijn dan in Raron (in het Rhônedal tussen Brig en Sion) en hebben daar inmiddels (schoon)zus met 2 zonen op een camping getraceerd. Die balen erg van het slechte weer. Ze hebben eerst een week hitte gehad en daarna een week met kou, regen en erg veel wind. Wij zijn een dag met de jongens gaan shoppen in Sion (met de trein er heen, koffie met gebak, basketbalshirt gekocht, McDonalds, van dat soort dingen dus); gelukkig is er nog een spectaculaire helikopter actie te zien. De volgende dag is het weer iets beter en kunnen we een lange en fraaie wandeling maken op ca. 2000 m, waarbij het overigens nog wel even sneeuwt (zaterdag 15 juli!).

Op zondag gaan wij weer met de fiets op pad om bij Visp een zijdal van de Rhône te gaan verkennen: daar zou het weer beter zijn! En tot onze verbazing is dat ook zo.

We zijn tot Täsch gereden, 6 km voor het erg toeristische en dus drukke, maar ook autovrije Zermatt. Alle auto's met bestemming Zermatt moeten op een gigantisch grote parkeerplaats in Täsch worden neergezet. Dat is dan ook meteen het enige ontsierende aan Täsch, verder is het nog een rustig en vrij authentiek dorpje op ca. 1400 m hoogte. Daar zijn we tot donderdag gebleven. Eerst is het nog met name 's nachts erg koud (een goede reden om weer niet te kamperen), daarna wordt het steeds warmer. We hebben elke dag gewandeld met ontzettend fraaie uitzichten. 

Gornergletscher met 

Matterhorn (4478 m)

 

 

 

 

 

 

 

Monte Rosa in Italië (4634 m)

 

Matterhorn

 

Je kunt daar o.a. met een tandradbaan naar de Gornergrat, op ruim 3000 m . Op maandag is het op die hoogte slechts 0 graden met verse sneeuw, dus wandelen in lange broek, trui en windjack. Maar de dag er na is het al 19 graden, dus kunnen we in onze korte broek en t-shirt. Vanaf de Gornergrat kun je een aantal fraaie wandelingen maken, bijv. over een gletscher naar een hut (op ca. 3500 m hoogte), of afdalen naar een aantal andere fraaie punten. Je hebt op de Gornergrat (bij helder weer) zicht op ruim 20 bergen van meer dan 4000 m hoogte, zoals de Matterhorn, Monte Rosa, Castor, Pollux, Breithorn, Dent Blanche en de Weisshorn, en ook op een aantal schitterende gletschers.  

 

Donderdag 20 juli (in onze derde week) zijn we weer met de fiets op pad gegaan om via het Rhône- en Rijndal terug te fietsen naar Basel. We hebben daarvoor 2 fietsroutes gevolgd van Veloland Schweiz. Van Brig naar Andermatt de Rhône Route, en van Andermatt naar Basel de Rhein Route. Deze routes zijn uitstekend bewegwijzerd. Ook buiten de route tref je bordjes aan die naar de route verwijzen. Een nadeel is dat sommige stukken onverhard zijn, mogelijk gaan de Zwitsers er van uit dat je deze routes op een ATB rijdt.

Er zijn in totaal 9 routes, die per 3 zijn beschreven in zeer uitgebreide en duidelijke boekjes (uitgegeven door Veloland Schweiz, kosten 37,50 CHF per stuk in 2000, zie www.veloland.ch.

Große Aletschgletscher

 

 

    

Beklimming van de Furkapas

 

Weer een klim volbracht

 

Onderweg hebben we nog een uitstapje gemaakt naar de grootste gletscher in de Alpen: de Große Aletschgletscher, 24 km lang, op sommige plekken 900 m dik. We hebben ook 2 passen moeten ‘overwinnen’: de Furka pas (op ruim 2400 m) en de Oberalp pas (op ruim 2000 m); ondanks de hinderlijke en hinderlijk veel aanwezige motorrijders zijn dat fraaie beklimmingen, waarbij we o.a. het eind van de Rhône-gletscher en dus het begin van de Rhône hebben gezien. 

 

 

 

 

 

 

Rheinschlucht: waar de Vorder- en de

 Hinterrhein samenvloeien tot de Rijn 

 

 

                                            

 

 

Rhônegletscher

 

 

 

Grensovergang tussen Liechtenstein en Oostenrijk

Via Chur, Lichtenstein, Feldkirch (in Oostenrijk, het achtste land dat we tijdens deze vakantie bezoeken), de Bodensee en de Rijn (waarbij we afwisselend in Duitsland en Zwitserland fietsen) keren we op zaterdag 29 juli weer terug in Basel. 

 

 

Het weer is in die laatste week matig: redelijke temperaturen, maar ook weer regen en veel (tegen)wind, geen weer voor ons dus om te kamperen! De laatste zaterdag op weg naar Basel is het helemaal bar en boos: lichte regenbuien werden afgewisseld met zware onweersbuien, we komen als verzopen katten in Basel aan. 

 

De laatste kilometers naar Basel: regen, regen, regen

 

We hebben in onze laatste vakantieweek inmiddels plaatsen voor ons en de fietsen in de nachttrein gereserveerd, zodat we die zaterdagavond om half 12 met de Schweizer Express naar Arnhem kunnen afreizen. Daar staan we op zondagochtend om kwart voor 8 zeer duf (want vrijwel niet geslapen) op het station om van daar uit de laatste 18 km terug te fietsen naar huis: einde vakantie.

Een van onze overnachtingsadressen

Al met al hebben we uiteindelijk helemaal niet gekampeerd, we hebben steeds een andere smoes kunnen bedenken...

 

 

Zwitserland is erg schoon en schandalig duur, en omdat wij niet gekampeerd hebben is deze vakantie misschien nog wel duurder geworden dan onze vakantie in de VS in 1997! Het fietsen in Zwitserland daarentegen is ons heel goed bevallen, vooral de fietsroutes van Veloland Schweiz zijn uitstekend.

Overzichtskaartje van Chur naar Basel 

(Veloland Schweiz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan het volgende jaar zeker weer met de fiets op pad, maar dan wel bij voorkeur naar een gebied waar het met redelijke zekerheid mooi weer zal zijn. En als we een keer niet naar een warm of heet gebied gaan, nemen we geen kampeerspullen meer mee. 

Maar volgend jaar willen we dus persé mooi weer, dat zal dus wel Spanje (Pyreneeën of een andere omgeving?) worden (zie ons Fietsvakantieverhaal van 2001).

 

Naar Inleiding 2000 Wageningen - Basel

 

Home
Rondje Zwitserland

 

algemene informatie

 

 

bijgewerkt: 15-aug-2020