Home Fietsvakantieverhalen van Valentijn van den Berg Home
 

 

 

2003 - Andalucía

 

Deel 1 : Van Sevilla via Cazalla de la Sierra naar Cordoba

Na een voorspoedige vlucht fietsen we over de drukke Autovia naar het centrum van Sevilla om hotel Puenta de Triano op te zoeken. Omdat dit het Pinksterweekend is hebben we hier per e-mail een kamer gereserveerd. Het hotel ligt vrij gunstig t.o.v. het centrum, aan een niet al te drukke weg en de fietsen kunnen in een soort lounge binnen staan.

`s Middags en `s avonds gaan we de stad nog wat verkennen, de temperatuur is inmiddels opgelopen tot 39 graden, terwijl het hier vijf dagen geleden overdag nog niet warmer was dan 13 graden.

We lopen wat rond in de Joodse wijk (Barrio de Santa Cruz), grotendeels autovrij en erg leuk om in rond te dwalen.

 

De volgende dag gaan we eerst op zoek naar een fietsenmaker. Mijn fiets blijkt toch wat ‘vliegtuigschade’ opgelopen te hebben: er zit een slag(je) in het voorwiel. Omdat de fietsenmaker in de buurt zit, gun ik hem de 5 Euro graag, zodat ik niet zelf een poos hoef te gaan prutsen.

 

Uitzicht vanaf de Giralda

 

 

Daarna gaan we de stad weer in. Eerst naar de Iglesia de la Magdalena, vervolgens naar de Catedral y Giralda, een kerk uit de 15e – 16e eeuw, die op de restanten van een moorse moskee uit de 12e eeuw is gebouwd. De kerk is enorm groot (126 x 86 meter), op twee na de grootste van de wereld, maar niet meer echt als kerk in gebruik, zoals bijvoorbeeld de Sint Pieter in Rome. Het oogt meer als een museum, met een aantal afzonderlijke kapelletjes. De toren (Giralda) is van oorsprong een moorse minaret, 97 meter hoog en niet met een trap maar via een rondlopende helling te beklimmen. Op deze manier ging men vroeger te paard naar boven. Op de toren heb je een fraai uitzicht op Sevilla.

 

 

Alcazar - van binnen

 

 

Na de lunch gaan we naar het Real Alcazar, een groot paleiscomplex; ook hier de indrukwekkende mudajar-stijl (moors) met fraaie mozaïeken. Daarna naar het grote Parque Maria Luisa (met veel schaduw!) en het prachtige Plaza España. `s Avonds zijn we de Joodse wijk weer ingegaan om wat te eten.

De volgende dag (zondag Eerste Pinksterdag) is onze eerste fietsdag. Het plan is om richting Cazalla de la Sierra te gaan, de zuidpunt van de Sierra de la Morena. We starten om negen uur, doen wat boodschappen in Brenes, en drinken uitgebreid koffie in Cantillana. Heel ontspannen dus. Maar daarna krijgen we het moeilijk. Het wordt steeds heter, af en toe moeten we al behoorlijk klimmen (tot 8%) en we krijgen op een hele vervelende plek een lekke achterband: er is in de verste verte geen boom (=schaduw) te bekennen. We stellen ons einddoel daarom bij: we stoppen in El Pedroso, 16 km voor Cazalla. Hier is geen camping, maar wel een aardig hotelletje. Later vinden we op het centrale plein (uiteraard Plaza España genaamd) een tentje waar we tapas kunnen eten.

Tweede Pinksterdag (hier absoluut geen zondag) zitten we al voor negen uur op de fiets voor het laatste stukje van 16 km naar Cazalla, dat door een schitterende, maar ook heuvelachtig gebied leidt. Blij dat we dat er gisteren niet bij hoefden te doen. Na ruim een uur ploffen we op een terras in Cazalla neer. We komen er achter dat de enige camping wel erg ver van Cazalla af ligt, en omdat we hier enkele dagen willen blijven, besluiten we onze intrek te nemen in Hospederia La Cartuja de Cazalla. Een voltreffer! Het ligt een paar kilometer buiten Cazalla en is een soort ruïne van een voormalig 15e klooster, dat door eigenaresse Carmen Ládron de Guevara beetje bij beetje wordt gerestaureerd. Ze heeft de bouwval van enkele hectares groot 25 jaar geleden voor een prikkie gekocht en met hulp van subsidies en de inkomsten uit het verhuren van acht kamers wordt de zaak zo goed mogelijk gerestaureerd. Op het terrein is ook een ‘eeuwige’ bron met erg lekker en koel  mineraalwater. De ambiance is hier groots, de omgeving schitterend en de rust heerlijk. Je kunt er ook eten, uit de Andalusische keuken: wat de pot schaft. En dat doen we natuurlijk ook: heerlijk. De avond krijgt nog een leuke wending. Een van de andere gasten blijkt een ‘beroemde’ Spaanse flamenco gitarist te zijn, die er bij Carmen niet onderuit komt om te spelen. Zijn vriendin blijkt flamenco danseres te zijn, en de echtgenoot van de kokkin heeft Andalusische gedichten geschreven die hij bij de weemoedige klanken van de flamenco gitaar voordraagt. Kortom een schitterende avond!

 

 

 

De flamenco gitarist

 

 

 

Hospederia La Cartuja de Cazalla   

 

 

 

Sierra de Morena

De volgende dag gaan we een rondrit door de Sierra de Cazalla maken, zonder bagage: Cazalla – Constatina – San Nicolas – Alamis – Cazalla, 70 km. Toch nog redelijk zwaar, vooral door de hitte; bovendien is het hier bepaald niet vlak, een landschap dat enigszins aan de Ardennen doet denken. De vegetatie bestaat vooral uit cultuurbomen: kurkeiken en olijfbomen. We zijn ook langs de camping gekomen die we eigenlijk op het oog hadden. We hebben geen spijt dat we in ons klooster zitten: de camping ligt erg geïsoleerd, prima voor 1 nacht, niet voor een wat langer verblijf.

 

De dag daarna nemen we al onze eerste rustdag op. Dat betekent uitslapen, uitrusten, naar het dorp (4 km) voor koffie en lunch (een tapa), wat ronddwalen op het terrein van de Hospederia en foto’s maken.

Het is inmiddels woensdag 12 juni als we weer verdergaan, richting Cordoba. ’s Ochtends om acht uur is het al 27 graden Celsius. Op aanraden van Carmen gaan we een andere route rijden dan we van plan waren: korter en volgens haar mooier, beter wegdek en minder klimmen. Het is in ieder geval een schitterende route over rustige wegen. Helaas hebben we wel veel tegenwind. Bij een stop in Pueblo de los Infantes krijgen we pas echt door hoe heet het is: ik meet 41 graden (in de zon). Na 75 km stoppen we in Palma del Rio, en de tent gaat weer niet uit de fietstas!

Kerktoren van Palma del Rio

De volgende dag gaan we verder, via Posados en Almodovar del Rio naar Cordoba. We fietsen hoofdzakelijk door een landbouwgebied met aardappelen, vijgen, nectarines, uien, knoflook, asperges, maïs, bonen, enz. Een beetje saai. Heel onwaarschijnlijk, maar het lijkt wel of hier water genoeg is (uit de beruchte (verontreinigde) Rio Guadalquivir?): de percelen worden overvloedig beregend, we hebben zelfs maïs zien wegrotten door te veel water. In Cordoba vinden we vlak bij de Mesquita een prima kamer met airco in Hostal El Triumfo. Morgen Cordoba bekijken, en… het schijnt minder warm te worden: morgen maar 36 graden!

 

Naar Inleiding 2003 Sevilla - Cordoba Granada + Pico Veleta Home
Cordoba - Cazorla algemene informatie
Cazorla - Sierra Nevada

 

bijgewerkt: 09-apr-2010